INTRODUCTION

I took my degree at Technical University of Budapest. After it I graduated the postgra- dual school was repre- sented by the architect Imre Makovecz, and from 2012 I am certifi- cated "Passiv House Designer" issued by the Passivhaus Institut Darmstadt. (The passive house is an extra low emission house).
BEMUTATKOZÁS

SALAMIN Pál építészmérnök vagyok, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomáztam. Utána elvégeztem a Makovecz Imre nevével fémjelzett, Kós Károly Egyesülés által alapított három éves mesterképző kurzust, a Vándoriskolát. Az egyetem és a posztgraduális organikus építészeti mesterképzés elvégzése óta a legkülönbözőbb szakterületeken dolgoztam, 2008-tól É/1-es vezető építész tervezőként. Családi házakat, táj jellegű parasztházakat, a kisebb lakó- és középületeket önállóan tervezem, a nagyobb léptékű épületeket, mint pl. borászatokat, iskolákat, önkormányzati épületeket, közösségi és sport létesítményeket és egyéb épületeket az Axis Építésziroda Kft.-vel közösen, csapatmunkaként valósítjuk meg. 2012-ben elnyertem a darmstadti székhelyű Passivhaus Institut által kiadott Nemzetközi Minősített Passzívház Tervező címet (passzívház = alacsony, 15kWh/m2/év energiafelhasználású épület), így igény esetén minősített passzívház tervezéssel is foglalkozom.
Referenciák Bpest, Budaörs, Páty, Szada, Üröm, Bekecs, Érd, Csopak, Veresegyház településeken és máshol
magyar    english
1-Páty, családi ház2-Pilisborosjenő, lejtős telken álló társasház3-Üröm, családi ház bővítés, átalakítás4-Budaörs, családi ház5-Budakeszi, passzívház6-Bp. XVI. családi ház7-Üröm, családi ház8-Nyíregyháza Sóstó lakóotthonok9-Balatonfüred, nyaraló10-Bp. XII. üvegház11-Balatonfelvidék, táj jellegű családi ház12-Veresegyház, családi ház lejtős saroktelken13-Levelek szállásépület14-Tihany, hagyományos présház és pince terve15-Gödöllő, Nagy Sándor műterem helyreállítása16-Budapest, XVI. családi ház17-Balatonszepezd, présház és pince bővítés18-Lakás galériák, felújítás belső terve19-Tihany, pince felújí- tás és présház építés1-Kerepes, Plébánia és közösségi ház2-Kilátó torony3-Budaörs, sportközpont és uszoda tervpályázat4-Bekecs, pm. hivatal főbejárat5-Budapest, XII. idősek otthona tervpályázat8-Bekecs, ravatalozó9-Csopak, Linczy pince vendéglátó hely terve10-Bekecs, általános iskola bővítése11-Páty, római katolikus templom vázlatterve12-Szederkény idősek otthona terv13-Budakalász, felüljáró építészeti megjelenése
WE ARE PLANNING THE FOLLOWING BUILDINGS
MIKET TERVEZÜNK
Családi házakat, kisebb lakó- és középületeket önállóan tervezem, a nagyobb léptékű épületeket, mint pl. borászatokat, iskolákat, önkormányzati épületeket, közösségi és sport létesítményeket és egyéb épületeket a családias hangulatú Axis Építésziroda Kft.-vel közösen, csapatmunkaként valósítjuk meg.

TERVEZÉSI FILOZÓFIÁM
Épített és természeti környezetbe illő, emberléptékű, napi divattól mentes, időtálló, természetes anyagokat alkalmazó, funkcionálisan jól működő, energiatudatos épületek tervezése a megrendelő igényeinek messzemenő figyelembe vételével. Tervezési filozófiámat részletesen az alábbi pontokban foglalom össze:

HAGYOMÁNYTISZTELET
A Kós Károly Egyesülés és Makovecz Imre nevével fémjelzett építészet (mely az én építészeti filozófiámnak is fontos része) egyik fő alapelve a hagyományos, meglévő városi, illetve falusi környezetbe olyan módon illeszkedő épületek tervezése, melyek a település képét javítják. Az épületek tervezésekor fontos szempont az épített környezetbe vizuálisan beillesztés mellett a természeti környezetbe, tájba illesztés is. Természetesen átalakításnál, meglévő régi, ill. műemlék épületek bővítésénél fokozottan jelentkezik ez az igény. Építészként több hónapig részt vettem a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 2001-es árvízi újjáépítés munkálataiban, Tákos és Gulács községekben. Az építészeti munkánk hagyományőrző, helyreállító eredménye ma is jól látható a térségben.

MODERN, KORSZERŰ ÉPÍTÉSZET
Az épület amellett, hogy a tradícionális környezetbe illeszkedik, a mai kor építészeti-esztétikai igényeit is ki kell elégítse. A genius loci (hely szelleme) mindig fontos tényező az általam tervezett épületek tervezése során, de a korszerű épületszerkezetek, építészeti formálás alkalmazása elengedhetetlen, mivel funkcionális igényeket elégít ki, energia és üzemeltetési költség megtakarítást tesz lehetővé. A régi és új szerves találkozása egy új minőséget hoz létre.

FUNKCIONALITÁS
Természetesen a végleges, engedélyezésre beadott terv az építtetővel történő folyamatos, többszöri egyeztetés után készül el. Az építészeti karaktert a hely szellemében az építész a megrendelő igényeinek messzemenő figyelembe vételével alakítja.

KÖRNYEZETVÉDELEM, TERMÉSZETES ANYAGOK HASZNÁLATA
-természetes anyagok használata, mint terméskő, vályog, szalma, fa, kerámia, cserép, stb.
-mesterséges, nagy energiafelhasználással készített anyagok használatának minimalizálása
-hosszú élettartamú szerkezetek beépítése, felújítási ciklus kitolása, összehangolása
-vasbeton szerkezetek minimalizálása
-bio WC (komposztáló toalett)
-házi szennyvíztisztító rendszerek alkalmazása
-növényzet, meglévő faállomány védelme

ENERGIATUDATOSSÁG
Tapasztalattal rendelkezem az energiatudatos építészet, megújuló energiák (napenergia, talajhő) épületekben történő hasznosításában. A mai növekvő energia árak és széndioxid kibocsátás miatt már nem kérdés, hogy kisebb-nagyobb mértékben minden épület tervezésénél az energiafelhasználás minimalizálása alapkövetelmény. Ezeket a szempontokat nem csak a tervezésnél, hanem már ha lehetséges a telek kiválasztásánál figyelembe kell venni. Ilyen tervezési szempontok lehetnek az alábbiak:
-hőleadó felületek csökkentése
-hőátbocsátási tényezők csökkentése
-hőtároló tömeg optimalizálása
-tájolás optimalizálása
-vegyes tüzelésű, több lábon álló, korszerű fűtési rendszerek
-aktív és passzív szoláris rendszerek alkalmazása
-napkollektorok, napcellák, szélenergia
-talajhő-, termál hő hasznosítás
-természetes bevilágítás optimalizálása
-árnyékolástechnika, túlmelegedés elleni védelem
-benapozás számítása
-hőkomfort, hőérzet

A MINŐSÉG NEM PÉNZKÉRDÉS
Az igényes építészeti kialakítás, építészeti megjelenés az építőanyag, költség, szakmunka árak elszabadulása mellett a mai napig sem pénz kérdés csupán. Például a vályogból épített egyszerű parasztház a mai napig ökológiai szempontból korszerűnek számít. Mai építészeti eszközökkel a mai kor funkcionális igényeit is ki lehet elégíteni olcsó, egyszerű anyagok felhasználásával, illetve a felhasznált anyagok, építészeti részletek átgondolt kialakításával. Az építészeti engedélyezési terv elkészítésének díja manapság pl. egy átlagos 100 m2-es családi háznál költségében (a négyzetméter árakat figyelembe véve) az 1-2 m2-es WC helyiség építési költségével egyezik meg. Gondolom nem kell hangsúlyozni, hogy pl. egy jól megtervezett alaprajzi beosztással ennél az átlagos méretű háznál 10 m2-eket takaríthatunk meg, ill. bármilyen épületszerkezet logikus, egyszerű, pontos tervvel ellátott beépítése a drága szakmunkára fordított időt jelentősen megrövidíti, így összességében többmilliós megtakarítást eredményez az építtetőnek. Arról nem is beszélve, hogy az igényesen kinéző, funkcionális, energiatudatos épületek ingatlanpiaci értéke mindig jelentősen magasabb a bekerülési költségénél.